ΟΙ κακώσεις κατά την διάρκεια αθλημάτων, είτε επαγγελματιών αθλητών είτε ερασιτεχνών, είναι πολύ συχνές και απαιτούν προσοχή και ιδιαίτερες γνώσεις από την πλευρά του ορθοπαιδικού. 

Η γρήγορη αποκατάσταση στα προ του ατυχήματος επίπεδα είναι ο σκοπός και αυτό επιτυγχάνεται είτε  με συντηρητικά μέσα, όπως γίνεται σε θλάσεις μυών, διαστρέμματα αρθρώσεων, τενοντίτιδες είτε με χειρουργική θεραπεία όπως γίνεται σε ρήξεις μηνίσκων, χιαστών, εξαρθρήματα και υπεξαρθρήματα αρθρώσεων, ρήξεις τενόντων και συνδέσμων. 

Σύγχρονα πρωτόκολλα φυσικοθεραπείας και αποκατάστασης χρησιμοποιούνται εξατομικευμένα, τόσο στην συντηρητική όσο και στη μετεγχειρητική αποκατάσταση, σε συνεργασία με έμπειρους φυσικοθεραπευτές. 

Πρωτοποριακές τεχνικές έγχυσης ουσιών όπως τα PRPs (platelet rich plasma) , που προέρχονται από  αυτόλογο αίμα των ασθενών μετά από ειδική επεξεργασία, χρησιμοποιούνται για ταχύτερη αποκατάσταση  σε περίπτωση τενοντίτιδων (αγκώνας των τενιστών-tennis elbow) και γενικά φλεγμονών μαλακών μορίων από υπέρ χρήση (overuse syndromes), ιδιαίτερα σε επαγγελματίες αθλητές .