Η αρθροσκόπηση στην αντιμετώπιση του οστεοαρθριτικού γόνατος σε αθλητές μέσης ηλικίας
Η Ορθοπαιδική κοινότητα είναι διχασμένη όσον αφορά στο ρόλο της αρθροσκόπησης στην αντιμετώπιση του οστεοαρθριτικού γόνατος, κυρίως διότι το καλό αποτέλεσμα διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα.
Στις περιπτώσεις αθλητών μέσης ηλικίας, με γοναλγία και διαπιστωμένες οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις η αρθροσκόπηση μπορεί να προσφέρει κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις: θα πρέπει να υπάρχει μηχανικό πρόβλημα στην άρθρωση, δηλ. ρήξη μηνίσκου, ελεύθερο οστεοχόνδρινο σώμα ή τμήματα αρθρικού χόνδρου που είναι έτοιμα να αποχωριστούν από την υπόλοιπη αρθρική επιφάνεια, ούτως ώστε η αρθροσκόπηση πραγματικά να δώσει λύση έστω προσωρινά. Στις παραπάνω περιπτώσεις η μερική έσω-έξω μηνισκεκτομή, η αφαίρεση των ελευθέρων σωμάτων, που μπορεί να οδηγούν σε εμπλοκή του γόνατος, αλλά και η νεαροποίηση του αρθρικού χόνδρου σε παθολογικές περιοχές, μπορούν να προσφέρουν πολλά κυρίως στην επιβράδυνση της εκφύλισης του γόνατος.
Σε περιπτώσεις που έχει διαταραχθεί ο μηχανικός άξονας φόρτισης του γόνατος (ραιβογονία) και έχει ήδη οδηγηθεί σε παραμόρφωση με οστεοαρθριτικές αλλοιώσεις τελικού σταδίου, η αρθροσκόπηση μάλλον δεν έχει θέση και πρέπει να συμβουλεύσουμε τον ασθενή μας για λύσεις που να περιλαμβάνουν την αρθροπλαστική.
Σε όλες βέβαια τις περιπτώσεις πριν από την αρθροσκοπική παρέμβαση πρέπει να ακολουθείται πρόγραμμα ενδυνάμωσης του τετρακεφάλου και των οπισθίων μηριαίων, αλλαγή διαιτητικών συνηθειών για απώλεια βάρους, προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης με εγχύσεις ουσιών όπως υαλουρονικό, κολλαγόνο κ.λ.π. Μόνο όταν αυτά δεν φέρουν αποτέλεσμα και η Μαγνητική Τομογραφία δείχνει καθαρά αίτιο του πόνου που μπορεί η αρθροσκόπηση να το αλλάξει, προχωρούμε σε αρθροσκοπική αντιμετώπιση προς όφελος του ασθενούς.
Πρέπει να τονισθεί ότι η πορεία της εκφύλισης της άρθρωσης, που ήδη έχει οστεοαρθρίτιδα, δεν μπορεί να αλλάξει με την αρθροσκοπική μας παρέμβαση και αυτό πρέπει να τονίζεται στον ασθενή μας. Πιθανή αλλαγή του αθλητικού του προσανατολισμού και των συνηθειών του, ίσως καθυστερήσει την τελική λύση που θα είναι μια αρθροπλαστική. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός δεν πρέπει να αφήσει έναν αθλητή μέσης ηλικίας να έχει υπέρμετρες προσδοκίες από μια αρθροσκόπηση, που όμως είναι απλή ως τεχνική και μπορεί να αποκαταστήσει για κάποια χρόνια τη λειτουργικότητα του πάσχοντος γόνατος.
Ακολουθεί σε video δική μας περίπτωση άνδρα, ηλικίας 43 ετών, παλαιού ποδοσφαιριστή, που συνεχίζει ερασιτεχνικά στον ελεύθερο χρόνο την ενασχόληση με το άθλημα. Προ 3 ετών είχε υποβληθεί σε μερική έσω μηνισκεκτομή και τότε είχαν διαπιστωθεί χόνδρινες βλάβες στο γόνατο, ιδίως στον έσω μηριαίο κόνδυλο. Μετά την αρθροσκόπηση και για 3 έτη γύρισε στην εργασία του και στην ερασιτεχνική ενασχόληση με το ποδόσφαιρο (ελαφρά προπόνηση 1 φορά εβδομαδιαίως και 1 παιχνίδι την εβδομάδα), μέχρι πριν 6 μήνες που νέα κάκωση τον οδήγησε στον ιατρείο μου. Η Μαγνητική Τομογραφία έδειξε ρήξη στον έξω μηνίσκο καθώς και χόνδρινες βλάβες. Έγινε αρθροσκοπική μερική έξω μηνισκεκτομή και νεαροποίηση χόνδρινων βλαβών στον έξω μ. κόνδυλο και στη μηριαία τροχιλία. Ακολούθησε πρόγραμμα αποκατάστασης και οδηγίες για απώλεια βάρους. Έγινε έγχυση ενεργοποιημένων αυτόλογων βλαστοκυττάρων και ο ασθενής σήμερα 6 μήνες μετεγχειρητικά, περπατά με πλήρη φόρτιση, το γόνατο είναι στεγνό χωρίς ύγραρθρο και έχει αρχίσει ελαφρά προπόνηση με τρέξιμο σε χόρτο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1.Petty CA, Lubovitz JH. Does arthroscopic partial meniscectomy result in knee osteoarthritis? A systematic review with a minimum of 8 years follow-up. Arthroscopy. 2011:27, 419-424.
2.Marx R. Arthroscopic surgery for osteoarthritis of the knee? N Eng J Med 2008: 359, 1169-1170.
3.Aaron J. Krych, Jack M. Bert, Bruce E. Levy, Treatment of OA of the Knee in Middle-aged Athlete: The Role of Arthroscopy. Sports Medicine and Arthroscopic Review, 2013 volume 21: 1 23-30.
Leave a Reply